انیمه چیست؟

نمیدونم تا چه حد با این اسم آشنایی دارید یا اینکه اصلاً چیزی در موردش شنیدید یا نه. این اسم تعاریف و معانی مختلفی دارد ولی اگه بخوام بصورت مختصر و مفید بگم؛ انیمه نوع خاصی از پویانمایی و انیمیشن بوده که در شرق آسیا و بخصوص در کشور ژاپن مرسوم است. این نوع از انیمیشن بیشتر بخاطر طراحی دو بعدی خودش معروفه. همونطور که از نوع این انیمیشن پیداست، برای ساخت آن اکثراً از اصول طراحی فریم به فریم با دست استفاده می‌شود و خبری از طراحی های سه بعدی با مدل سازی نبوده.

تاریخچه‌ی انیمه

تاریخچه‌ی انیمه به اوایل قرن بیستم برمیگرده که همزمان با ظهور اولین فیلم های قابل تایید است. خواستگاه انیمه کشور ژاپن می‌باشد. انیمه خود با اقتباس از نقاشی‌های متحرک جذاب که قبلاً در ژاپن مرسوم بوده بوجود آمد. اولین انیمه در سال 1906 میلادی ساخته شد که کاتسودو شاشین(نقاشی‌های متحرک) نام داشت. این انیمه با ساده ترین نقاشی‌های دستی ساخته شد و جالبه بدونید که کل زمان پخش آن کمتر از یک دقیقه بود و فقط 3 عدد صدا در آن بکار رفته بود. و اینجا بود که استارت صنعت انیمه زده شد.

جنگ جهانی دوم (1939-1945)

در این زمان ژاپن عضو نیروهای متحدین بود و یکی از ارکان اصلی این سری جنگ‌ها بشمار می‌آمد. در این زمان دولت ژاپن از انیماتورها میخواهد انیمیشن‌هایی تولید کنند که روح و تفکر ژاپنی و وابستگی ملی را تحمیل کند. ارتش همچنین از انیماتورها میخواهد که در این فیلم‌ها نیروهای ژاپنی را زرنگ و چابک و همیشه برنده در برابر دشمن حیله‌گر نشان دهند. بیشتر انیمیشن‌ها در این دوره صرفاً وجهۀ تبلیغاتی داشتند.

اولین کار پدر مانگا و انیمه (4 ژانویه 1946)

اوساما تزوکا اولین اثر خودش رو در سن 17 سالگی با عنوان “دفتر خاطرات ما-چان” با الهام از خلاقیت‌های والت دیزنی خلق کرد.

شرایط موجود (1950-1980)

در این دوره کمپانی آمریکایی والت دیزنی رو به پیشرفت بود و به عنوان قطب صنعت انیمیشن سازی در دنیا مطرح بود. شرکت‌های ساخت انیمه در ژاپن نیز سعی کردند پابه‌پای دیزنی جلو بیایند ولی این کافی نبود. چرا که دیزنی با ساخت سری پرنسس‌های خودش و شخصیت دوست داشتنی میکی موس، نظر جهانیان رو به خودش جذب کرده بود. اما باز در این دوره شاهد خلق آثار زیبایی در حوزه‌ی انیمه بودیم. برای مثال سری آسترو بوی (یکی از بهترین کارهای اوساما تزوکا) و همین طور ظهور ژانر مکا که با خلق اثر گاندام (Mobile Suit Gundam) باعث خوش درخشیدن این دوره شدند. در اواخر این دوره نیز با حضور هایائو میازاکی و تاکاهاتا میازاکی و خلق اثر لوپین (Lupin III: The Castel of Cagliostro) باعث پایانی خوشی در این دوره شدند.

دهه‌ی خاطرات (1981-1990)

این دهه در بین ما ایرانیان به دهه‌ی خاطرات معروفه. چرا که پدر و مادران ما تمامی بچگی و نوجوانی‌شون رو با آثار این دوره گذروندند. شاید یه عده از شما آثار معروف این دوره رو بدونید. این آثار شامل بابالنگ دراز، خانواده‌ی دکتر ارنست، آنشرلی، فوتبالیستا، خانواده رابینسون، بچه‌های کوه آلپ و کلی انیمه‌ی جذاب دیگه که در نوع خود شاهکار بودند. همچنین با ادامه‌ی ساخت انیمه‌های خوبی مانند گاندام و دیگر انیمه‌ها از دهه‌ی قبل، باعث ایجاد خاطرات خوش برای همگان شدند. اما ستارگان این دوره چهار انیمه بودند؛ یک، سری دراگون بال(تخم اژدها) ، دو، سینمایی ناوسیکای درۀ باد، سه، سینمایی سرویس تحویل کیکی و چهار، همسایۀ من توتورو. دراگون بال خود به تنهایی تحول عظیمی در صنعت انیمه ایجاد و اون سه‌تا انیمۀ سینمایی محصول کار کارگردان بزرگ، هایائو میازاکی بودند که هرکسی رو به دنیای خواب و رویا میبره.

حالا همه چیز به اینجا ختم نمیشه، در این دوره از محصول جدیدی با عنوان OVA (orginal video anime) پرده برداری میشه که خود تبدیل به منبع درامد مؤثری برای شرکت های سازنده میشه. این محصول شامل قسمت های جداگانه و فارغ از خط اصلی داستان ها هستند که درون مغازه ها بفروش میرسند.

عصر جدید (1991-2000)

در این دوره شاهد تغییر در طراحی‌ها بودیم. همچنین پتانسیل داستان های انیمه ها اواخر این دوره شروع به پیشرفت میکنن و باعث جلب نظر عمومی در سطح سطح جهانی میشوند. طی این سال ها المان های جدیدی برای واکنش ها و حالت های کاراکتر ها هم ابداع شد که پیش زمینه ای برای ابداعات آینده شد. طی این دوره هم سری اینویاشا، دیجیمون‌ها، کابوی بیبوپ، برسرک و شونن پر افتخار وان پیس به نمایش در آمدند. همینطور میازاکی با تولید دو اثر قلعه متحرک هاول و شهر اشباح، به زیبایی‌هایی این دوره افزود. که اثر دوم آن برندۀ جایزۀ اسکار شد.

شکوفایی (2001-2010)

در این دوره برخلاف دوره‌های قبل شاهد رقابت تنگاتنگ بین آثار محبوب بودیم. بیشتر این رقابت در بین انیمه‌های ژانر شونن و دارک بود. ناروتو با ایده‌های تازه و متفاوت پا به عرصه میگذارد. از طرفی وان پیس در حال اوج گرفتن است. سری شاهکار کیمیاگر تمام فلزی پخش میشود. انیمه کد گیاس در رقابت با انیمه دث نوت(دفترچۀ مرگ) قرار میگرد. سری زیبای بِلیچ پخش میشود. کمدی‌ترین انیمه تاریخ، گینتاما آغاز به پخش میشود.
خیلی از کسانی که از بچگی تا کنون انیمه رو دنبال کرده‌اند، کودکی خودشون رو با این آثار ساختند. این آثار به طوری ناب هستند که هنوز هم میتوانید با نگاه کردن آنها لذت ببرید و جذبشان شوید.
در این دوره، غرب هم کم‌کم متوجه شد که صنعت انیمه، صنعت رو به رشدی هست و کمی روی آن سرمایه‌گذاری کرد. یکی از این کارها، ساخت سری آواتار، آخرین بادافزار بود که نسبت به رقبای خود زیاد ندرخشید.

با قدرت رو به جلو (2011 – تاکنون)

بعد از گذشت دهه‌ی قبل، این واقعیت بر کل دنیا آشکار شد که صنعت با انیمشین سازی بچه‌گانه تفاوت دارد و سطح آن بالاتر از این حرفاست. اما باز این پایان راه نبود. ما هر دوره شاهد پیشرفت‌های چشمگیر در این صنعت بودیم، پس قطعا در این دوره بالاتر از دهه‌های قبل قرار خواهیم گرفت. به قدری انیمه‌های این دوره خوش درخشیدند که برای من سخته تا براتون یک گلچین تهیه کنم. تنها چیزی که میدونیم این است که انیمۀ حمله به تایتان پرچمدار این دوره است. اگر بخواهم در مورد این دوره توضیح دهم، باید حتما آنرا در قالب یک مطلب دیگر آماده کنم.

فهرست